Netneutraliteit

Sinds 1 januari 2013 is in de Telecommunicatiewet het onderwerp Netneutraliteit opgenomen. Dit houdt o.a. in dat alle verkeersstromen gelijk behandeld worden en binnen de internettoegangsdienst niets geblokkeerd mag worden. Hierop zijn enkele uitzonderingen benoemd. 

Tijdens hoge en onverwachte pieken, netwerkcongestie, mag de snelheid worden beperkt mits gelijke soorten verkeersstromen gelijk worden behandeld. Kwaadaardig internetverkeer en ongevraagde communicatie zoals spam mogen onder voorwaarden geblokkeerd worden. Tenslotte mag ten uitvoering van een wettelijk voorschrift of rechterlijk bevel de toegang worden belemmerd. Met de toepassing van een firewall kunnen bedreigingen vanuit het internet worden tegen gegaan. Tevens wordt er ingegrepen bij een Ddos aanval of bij overmatig e-mailverkeer.

 

´Quality of Service´

De maximale internetsnelheid wordt beperkt door je contract of de maximaal beschikbare bandbreedte. Bij onverwacht hoge pieken in het gebruik kan het voorkomen dat er congestie optreed. ‘Quality of Service’ (QoS) waarborgt dan de kwaliteit van bellen en televisie. Deze diensten krijgen voorrang op het internetverkeer. Als de maximaal beschikbare bandbreedte is bereikt kan het betekenen dat bellen of televisiekijken ten koste gaat van de internetsnelheid. De invloed op de internetsnelheid kan oplopen tot 4mbit (SD) 8 mbit (HD) of 20 mbit (4k) per tv-ontvanger die aanstaat. Kijk bij internetsnelheid om meer inzicht te krijgen in de te behalen snelheden op het netwerk.